Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Hilib határából kőeszközök és kőbalták kerültek elő. Nevéhez fűződik a hilibi pénzlelet is. Határában, mint kuriózumot, keressük fel a legendás Szarvaskőt. Templomának védőszentje Keresztelő Szent János. Az asszonyok a rózsabogyólekvár mesterei.

Ozsdoláról is nagyobb méretű kőbalta és őskori leletek ismertek. A helységről határainkon kívül is hallottak, hisz a Kopolnó-(régebb Kápolna-) és a Nagyági-patak völgyében találhatók azok a csillogó, szabad kvarckristályok, amelyeket ozsdolai gyémántok néven ismer az ásványtani irodalom. Itt kapaszkodik ki a Kárpátok tetejére (Berecki-hegység) a Focşani felé tartó műút, amelyet Kádárút néven ismer ma is a nép. Neve a Vráncsa-vidék és Háromszék közötti egykori cserekereskedelemre emlékeztet. A Via Vrancháról már 1431-ből írásos dokumentumok szólnak. A helység idegenforgalmi nevezetességei közé tartozik az egykor várfallal övezett katolikus műemlék templom. A Templomdomb mögötti élen egy helyet Várnyakmegének neveznek (5), ami ismeretlen erőd jelenlétét sejteti. Néhai Dáni Miklósné szerint ,,fenn az erdőn, a Csihányos orrán is volt egy kisebb vár, Ozsdola várának hívták hajdanában”. A Ko­polnó-patak forrásvidékén pedig a Fajló- és Égés-patak közötti nyaksánccal átvágott éles gerincet Vár­bérc néven ismerik a falubeliek (7). Rejtekhelye lehetett a környékbelieknek a török-tatár dúlások idején. A hegyormot felépítő kőzetek átégtek. Nevéhez monda is fűződik. Látogassunk el a Kézdimartonos felőli határban levő Óriáskőhöz is (6), amelyhez hiedelemmonda fűződik, akárcsak a másik turisztikai érdekességhez, az úgynevezett Cepőkös kőhöz. Érdeklődésre tarthat számot a kárpáti homokkőövezet 45 m hosszú barlangja, az Ozsdolai Kőlik és közelében a Kicsi kőlik nevű kőfülke. Ezek tektonikus résbarlangok. Mint mindenhol, hiedelemmondákat köt ezekhez is a nép. A Kis-Rét patakában kénes ásványvízről (büdösvíz), a Szék oldalában pedig gyengén szénsavas borvízforrásról tudunk. Az Ozsdola és Nyujtód közötti mocsaras rét védett virága a zergeboglár (Trollius europaeus) és a kockás kotu­liliom (Fritillaria meleagris).
Kézdimartonos gyógyvizéről híres. Kénes-lúgos ásványvizét reumatikus bántalmak fürdőkúrás kezelésére sikerrel használják.

Search

Language