Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Aria geografică

Comuna Ojdula este poziţionată geografic în partea de nord-est a judeţului Covasna, în partea nord-estică a bazinului Târgu Secuiesc pe linia de contact a depresiunii cu Munţii Breţcu. Pe raza teritorială a comunei trec cele două pârâuri Ojdula şi Copâlna. Populaţia totală a comunei raportată în anul 2007 era de 3.526 de locuitori. Satele Ojdula şi Hilib, situat la 5 km depărtare, formează împrenuă unitatea administrativă, comuna Ojdula. Suprafaţa comunei conform datelor Institutului Naţional de Statistică este de 11.258 Ha iar densitatea populaţiei este de 31,31 persoane per Km2.

Istoricul localităţii

Comuna Ojdula este atestată documentar pentru prima dată în secolul al XIV-lea. În primul izvor scris din anul 1332 este amintită cu denumirea Ysdula. În anul 1335 apare sub forma de Osdula iar în anul 1539 sub denumirea de Osdola. În evul mediu târziu, aşezarea primeşte denumirea definitivă cu care este cunoscută şi astăzi. Ojdula a fost încă din acea vreme o aşezare cu o populaţie însemnată şi de sine stătătoare din punct de vedere administrativ. A fost alcătuită, după cum este pomenit în izvoarele scrise din anul 1567, din 40 de porţi. Cunoscând faptul că în evul mediu sub o poartă locuiau în unele cazuri chiar şi mai multe familii înrudite, astfel ne putem da seama de mărimea comunei. Din documentul din anul 1332, rezultă că de comuna Ojdula aparţinea şi satul Mărtănuş, sat care este situat la o distanţă de 6 Km şi care până în anul 1930 a aparţinut de comuna Ojdula.

Satul Hilib se află la sud de satul Ojdula, în valea pârâului Hilib. În anul 1567 satul Hilib este menţionat sub numele de Hylib iar în anul 1602 apare sub forma de Hijlijb.

Numărul locuitorilor

Ojdula: 3209 - Hilib: 317

Căi de acces către localitate

Prin satul Ojdula trece drumul naţional DN2, drum care traversează Carpaţii de Curbură şi care duce spre oraşul Focşani. Distanţa până la cel mai apropiat oraş, Târgu Secuiesc, este de aproximativ 11 Km iar până la municipiul reşedinţă de judeţ Sfântu Gheorghe este de aproximativ 50 de Km.

Economia localităţii

Economia comunei este în general slab dezvoltată. Pondere mai mare o deţin agricultura şi silvicultura. Industria este slab reprezentată iar comerţul se face doar pentru satisfacerea nevoilor zilnice a populaţiei. Schimbările intervenite după 1989 precum şi apariţia capitalului străin au favorizat industria uşoară. Pe teritoriul comunei există un atelier de croitorie din anul 2005 care produce huse pentru canapele. Numărul angajaţilor în acest atelier este de 47 de persoane. Tot pe raza comunei mai există o brutărie şi o moară cu 12 angajaţi. La nivelul comunei Ojdula există înfinţate mai multe gatere şi firme exploatare şi de prelucrare a lemnului. În perioada anilor 1995 şi 2002 au fost înfinţate două firme de transport care însumează în total 12 angajaţi. La nivel de comună mai există şi un atelier de prelucrare prelate şi corturi cu 3 angajaţi. Asociaţia proprietarilor rămaşi în indiviziune ”Laros” Ojdula s-a înfiinţat în anul 2002 şi se ocupă cu îngrijirea şi exploatarea pădurilor. În prezent această asociaţie are 6 angajaţi. Pe raza comunei Ojdula nu se prelucrează produse agricole de nici un fel.

Puncte de atracţie turistică

Relieful variat, preponderent muntos creează posibilităţi remarcabile pentru practicarea drumeţiilor şi a turismului montan. Pădurile întinse şi fondul cinegetic bogat oferă posibilităţi unice pentru practicarea turismului de vânătoare. La nivelul comunei există resurse naturale, fizice şi culturale care pot crea baza dezvoltării turismului. Totuşi dintre aceste resurse, pădurile şi pârâul pot fi exploatate din punct de vedere turistic. Peisajul oferit de comună (atât în satul Ojdula cât şi în satul Hilib) poate fi un atu pentru dezvoltarea turismului în viitor. O atracţie importantă o constituie peştera "Kőlik", peşteră ce s-a transformat prin alunecarea de teren şi care are o lungime de 45 m. Această peşteră se află la o altitudine de 634 m. Tot aici în această zonă există şi formaţiunea de stânci numită “Piatra Uriaşă” (Óriáskő). O altă atracţie naturală în pădurea de lângă satul Hilib o reprezintă “Piatra Cerbului”. Pe păşunea dintre Ojdula şi Lunga se află lunca mlăştinoasă unde se găsesc două specii de flori rare: Trollius europaeus şi Fritillaria melegaris. În zona satului Ojdula există izvoare de apă minerală sulfuroasă şi izvoare slab carbogazoase. Pe piscul Jáhoros aflat la est există o baie de apă minerală. Aceasta a fost folosită pe vremuri pentru tratarea problemelor reumatologice.

Search

Language